Visie op fokken en socialiseren

Fokken
Onze visie bij het fokken is om de gezondheid en het karakter van de vader- en moederhond zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, met als doel zowel lichamelijk als geestelijk gezonde werkhonden. Het fokken met bijvoorbeeld een bange reu of teef kan, genetisch gezien, zorgen voor een bange pup. Wij fokken dus niet enkel op het ras/bloedlijn, maar selecteren doelbewust op gezondheid en karakter. Hiervoor gebruiken wij uitsluitend onze eigen dekreuen.
Socialiseren
Ook het socialisatieproces kan doorslag geven bij de ontwikkeling van een puppy. Bij het goed socialiseren van een pup komen een paar spelregels om de hoek kijken die echt belangrijk zijn.
Geef jouw pup de controle over het tempo en de afstand waarop hij kennis maakt met de nieuwe prikkel. Er is namelijk maar één iemand die kan bepalen of iets eng is of niet en dat is nou eenmaal jouw pup. Het tempo waarop je iets kunt leren en volledig in je op kunt nemen verschilt namelijk per pup.
Het is belangrijk om de tijd die je samen hebt op een goede manier te besteden, wanneer je pup de “nieuwe wereld” gaat verkennen. Met jouw maatje bijvoorbeeld over een kermis wandelen, kan erg veel gevraagd zijn voor de pup en eigenlijk onnodig. Tenzij er een aantal keer per jaar een kermis voor jouw deur is, of wanneer je zelf natuurlijk kermisexploitant bent. Maar wanneer paardrijden bijvoorbeeld jouw hobby is, waarbij jij jouw maatje graag mee zou willen nemen naar de paarden, dan is dit juist wel iets waar jullie je tijd aan willen besteden.
Het socialiseren van jouw pup, is niets meer of minder dan het opbouwen van positieve associaties met verschillende prikkels. Maak je het te groot of ga je te snel, dan is het onmogelijk om voor jouw pup positieve ervaringen op te doen. Wees selectief, neem altijd de tijd en maak het leuk voor jouw pup door jouw maatje de controle over de situatie te geven.
Graag willen wij ook nog even het “oversocialiseren” bespreekbaar maken. Hiermee bedoelen wij dus eigenlijk een puppy dwingen om met andere hondjes te spelen. Vaak wordt dit gezien in puppylessen. De woorden “Oooh wat spelen ze leuk”, zal niet onbekend in de oren klinken. Maar helaas is vaak het tegendeel het geval. De pup wordt ondergesneeuwd of gepest door de andere hond. Iets wat voor de pup een negatieve ervaring kan zijn en later voor de nodige problemen kan gaan zorgen.
Mijn pup los laten lopen, durf ik dat wel?
Veel mensen vinden het spannend om een puppy los te laten lopen en houden hem of haar dan ook het liefst aan de lijn. Natuurlijk is de intentie helemaal goed. We zijn immers verantwoordelijk voor de veiligheid van onze pup. Maar één van de eerste dingen die je aan jouw pup zou willen leren is het los lopen, zodat de pup niet leert trekken en al vroeg leert dat op jou letten erg veel zal opleveren. Zoek een veilige rustige plek bij jou in de buurt waar de pup rustig los kan wandelen. Iedere keer als de pup bij jou komt, beloon je hem. Wees enthousiast en je zal zien hoeveel plezier jullie samen beleven.
Wij hebben een nauwe samenwerking met de zorgboerderij. De pups nemen wij dan mee naar de zorgboerderij alwaar de cliënten kunnen “puppyknuffelen”. Op deze manier leren de pups, samen met de cliënten, ook wennen aan een andere omgeving. Ook worden de pups vaak opgehaald voor lessen met cliënten.