Detectie

Wat is detectie?

Misschien heb je op het vliegveld of op een festival wel eens een hond gezien die langs koffers of mensen loopt en op deze manier naar drugs of explosieven zoekt?

In de professionele wereld krijg je er soms mee te maken, dat een hond zoekt naar een specifieke geurbron zoals verdovende middelen, explosieven, tabak of geld. 

Lijkt het je leuk om te ervaren of er in jouw hond een detectiehond schuilt?
Detectie zoeken kan met alle honden van alle leeftijden. Laat je verbazen over het reuk vermogen van je hond.

Hoe leuk is het om te ontdekken dat je eigen hond ook kan zoeken? Ontdek op een positieve, ontspannen en hondvriendelijke manier de mogelijkheden van de neus van je hond.  Jouw hond leert op een gestructureerde manier zoeken, verwijzen en gaat ook met een geur aan de slag. Bijvoorbeeld met vanille, kattenkruid, kruidnagel of kaneel. Mocht je zelf met een specifieke geur willen werken dan kun je dit altijd aangeven.

Motivatie, zoeken, lichaamstaal, geurherkenning en verwijzen vormen de belangrijkste speerpunten bij detectie. Detectie is om verschillende redenen heel goed voor jouw hond. Het vormt een geestelijke uitdaging en vraagt de nodige mentale energie van de hond. Detectie training geeft de hond meer zelfvertrouwen. Ook creëer je een sterkere band met je hond.

Detectie is samenwerken met je hond. Wil jij, samen met je hond, beginnen met detectiewerk? Dan ben je van harte welkom bij één van de trainingen. Dit kan zowel individueel als in kleine groepjes. Beginners tot en met gevorderden zijn van harte welkom.

Met de detectie werken wij uitsluitend met positieve voerbeloning, speelbeloning en clickerbeloning. Wij beschikken over een eigen detectieruimte, maar we mogen ook gebruik maken van Karwei Hoogerheide en Pet's Place Hoogerheide. Wij kunnen hierbij eventueel ook onze eigen honden inzetten voor het zoekwerk.

Hond van een cursist opzoek naar de Kong

Omdat je nooit bent uitgeleerd, volg ikzelf ook cursussen/trainingen voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van detectie. Zo ben ik recent (13/14/15 februari 2020) nog bij een seminar geweest van "Scandinavian Working Dog Institute" (SWDI methode) hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van een Kong. Op de de website van SWDI krijgt u een perfect beeld van de methode. Mondo Dreams maakt onder andere ook gebruik van de SWDI methode bij het opleiden en trainen van honden. Heeft u vragen omtrend het trainen volgens de SWDI methode? U mag altijd geheel vrijblijvend contact opnemen met Mondo Dreams en hiernaar informeren.

Certificaten & wedstrijden

Wij werken bij detectie conform het Mondo Dreams certificaten systeem. Hierbij kan je, indien je dit leuk vindt, toewerken naar verschillende certificaten en hierin ook examen doen. De lessen zijn echter ook te volgen zonder examen. Er zijn vijf verschillende niveau's met bijbehorende certificaten die steeds een stukje uitdagender worden. Elk examen bestaat uit drie verschillende onderdelen, waarvoor ook afzonderlijk deelcertificaten kunnen worden behaald. Heb je eerder al ergens anders een certificaat behaald? Dan kan je bij ons een tussentoets doen en kan je in een bepaald niveau instromen.

Aan het begin werken wij met de boxen voor het aanleren van de geur. Later gaan wij dit ook uitbreiden met detectiemuren, carrousel, ruimtezoekingen ed. Daarnaast organiseert Mondo Dreams een aantal keren per jaar een wedstrijd detectie voor eigen cursisten. Hieronder vind je een eenvoudige infographic met daarin de belangrijkste punten per certificaat. Hiermee krijg je ook gelijk een beeld bij de oefeningen die jouw hond straks gaat doen!

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om zelf met je hond detectie te doen? U kunt altijd geheel vrijblijvend contact opnemen om te informeren naar de mogelijkheden en/of u in te schrijven voor de training.