Home » Cursussen » Detectie

Detectie

Wat is detectie?

Misschien heb je op het vliegveld of op een festival wel eens een hond gezien die langs koffers of mensen loopt en op deze manier naar drugs of explosieven zoekt?

In de professionele wereld krijg je er soms mee te maken, dat een hond zoekt naar een specifieke geurbron zoals verdovende middelen, explosieven, tabak of geld. 

Lijkt het je leuk om te ervaren of er in jouw hond een detectiehond schuilt?
Detectie zoeken kan met alle honden van alle leeftijden. Laat je verbazen over het reuk vermogen van je hond.

Hoe leuk is het om te ontdekken dat je eigen hond ook kan zoeken? Ontdek op een positieve, ontspannen en hondvriendelijke manier de mogelijkheden van de neus van je hond.  Jouw hond leert op een gestructureerde manier zoeken, verwijzen en gaat ook met een geur aan de slag. Bijvoorbeeld met vanille, kattenkruid, kruidnagel of kaneel. Mocht je zelf met een specifieke geur willen werken dan kun je dit altijd aangeven.

Motivatie, zoeken, lichaamstaal, geurherkenning en verwijzen vormen de belangrijkste speerpunten bij detectie. Detectie is om verschillende redenen heel goed voor jouw hond. Het vormt een geestelijke uitdaging en vraagt de nodige mentale energie van de hond. Detectie training geeft de hond meer zelfvertrouwen. Ook creëer je een sterkere band met je hond.

Detectie is samenwerken met je hond. Wil jij, samen met je hond, beginnen met detectiewerk? Dan ben je van harte welkom bij één van de trainingen. Dit kan zowel individueel als in kleine groepjes. Beginners tot en met gevorderden zijn van harte welkom.

Met de detectie werken wij uitsluitend met positieve voerbeloning, speelbeloning en clickerbeloning. Dit volgens de richtlijnen en principes van Scent imprint for dogs. Ook werken wij met het level-systeem van Scent imprint for dogs bij detectie. Hierbij kan je, indien je dit leuk vindt, toewerken naar de levels 1 tot en met 7 en hierin ook examen doen met certificaat. Aan het begin werken wij met detectieboxen voor het aanleren van de geur. Later gaan wij dit ook uitbreiden met detectiemuren, carrousel, ruimtezoekingen ed. Wij beschikken over een eigen detectieruimte, maar we mogen ook gebruik maken van Karwei Hoogerheide en Pet's Place Hoogerheide. Wij kunnen hierbij eventueel ook onze eigen honden inzetten voor het zoekwerk.

Omdat je nooit bent uitgeleerd, volg ikzelf ook om de maand 2 dagen training bij Wesley Visscher voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van detectie.

 

Uitleg level systeem: